Wat is een verzuimdrempel?
Voor iedereen ligt het moment om zich ziek te melden anders, iedere werknemer heeft zijn eigen drempelwaarde die bepaalt of en wanneer hij/zij zich ziek meldt.Naast karakter en persoonlijkheid speelt ook de mate van verzuimgelegenheid (welke regels zijn er rondom ziekteverzuim) en de behoeft aan verzuim (als iemand elke dag bijzonder blij wordt van zijn werk zal hij minder behoefte hebben aan verzuim) een rol.
Verzuimdrempel te hoog of te laag?
Sommige werknemers hebben een te hoge verzuimdrempel. Deze werknemers moeten tegen zichzelf in bescherming worden genomen. Als iemand luid en duidelijk ziek is moet deze werknemer naar huis worden gestuurd.Voor de echte hardnekkige doorwerker is het misschien ook praktisch om de mail en online portal even ontoegankelijk te maken. Dit komt minder vaak voor. De meeste bedrijven hebben juist te maken met mensen waarbij de verzuimdrempel te laag ligt.
Verzuimmeldingsfrequentie
Een hoge verzuimmeldingsfrequentie is vaak een indicator dat de verzuimdrempel te laag ligt. Een leidinggevende geeft blijkbaar teveel ruimte voor verzuim en medewerkers maken daar op hun beurt mogelijk gebruik van.Het verantwoordelijk maken van de leidinggevende voor hun afdeling, werkt meestal drempelverhogend werken. Zeker als de werknemers zich direct bij de leidinggevende zich ziek moeten melden. Een duidelijk verzuimprotocol zal de leidinggevende handvatten geven om direct actie te ondernemen en aandacht te geven zodat het ziekteverzuimpercentage zal dalen.
Werkwijzer Mobiliteit geeft trainingen aan afdelingshoofden en andere verantwoordelijke collega's om hen uit te leggen wat het belang is van een goede uitvoering van het verzuimbeleid en geeft hen handvatten om mensen zo goed als mogelijk te begeleiden. Bel Werkwijzer Mobiliteit voor een afspraak.