Tweede Spoor Re-integratie

Een spoor 2 traject start na een periode van (langdurig) ziekteverzuim waarin is gebleken dat de medewerker niet meer haar/zijn eigen werk kan uitvoeren. Bovendien kan het werk niet worden aangepast en zijn er ook geen andere (aan te passen) geschikte functies binnen het bedrijf.
Een 2e spoor re-integratie traject wordt gestart als een 1e spoor traject niet passend is.

Met andere woorden: de huidige functie kan niet zodanig worden aangepast dat de medewerker hierin verder kan en er is binnen het bedrijf ook geen andere passende functie (spoor 1) te vinden voor de re-integrerende medewerker.

Re-integratie, Wetgeving, 1e of 2e spoor?

Door de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter is de werkgever verplicht om de huidige functie aan te passen aan de beperkingen van de medewerker. Dit betreft aanpassingen die zowel op de korte termijn als voor de lange termijn kunnen gelden. Natuurlijk kan en mag niet het onmogelijke van de werkgever hierin verwacht worden. Alle aanpassingen moeten redelijkerwijs door de werkgever uitgevoerd kunnen worden (ook financieel gezien).

Spoor 1 / Eerste spoor traject 

spoor 1: re-integreren bij de eigen werkgever, in een aangepaste of andere functie.
        
Volgens de Wet Verbetering Poortwachter moet met de re-integratie een bepaald pad (spoor) worden gekozen.  Als blijkt dat de medewerker niet meer kan terugkeren naar zijn huidige (aangepaste) functie is de werkgever verplicht om te kijken naar de mogelijkheden of de werknemer ergens anders binnen de organisatie kan worden ingezet.

Door andere passende werkzaamheden (duurzaam) uit te voeren kan de werknemer verder gaan met zijn re-integratieproces en wellicht weer volledig arbeidsgeschikt worden verklaard.

Spoor 2 / Tweede spoor traject

spoor 2: re-integreren bij een andere werkgever, in een andere functie.
        
De Wet verbetering Poortwachter is er op gericht om langdurig ziekteverzuim tegen te gaan. Als blijkt dat de zieke werknemer niet terug kan naar de eigen werkgever kunnen werkgever en werknemer onder begeleiding van een re-integratiebedrijf als Werkwijzer Mobiliteit passend werk zoeken bij een andere werkgever. Eventueel door de inzet van een detacheringsperiode of proefplaatsing.  

Een extern verzuim/re-integratiebureau als Werkwijzer Mobiliteit werkt efficient en doelgericht. Werkwijzer Mobiliteit heeft ruime ervaring in de uitvoering van Tweede Spoor trajecten en kent de arbeidsmarkt als geen ander. 
        

Sancties inspanningsverplichting

Als er niet aan de inspanningsverplichting wordt voldaan kunnen er sancties worden opgelegd. Dit geldt voor zowel werkgever als werknemer.
  1. Wanneer kies je voor welk spoor?
  2. Zijn er wel genoeg acties gericht op re-integratie uitgevoerd?
  3. Is elke stap voldoende gedocumenteerd?
  4. Voldoe ik aan mijn inspanningsverplichting?
Allemaal vragen die door Werkwijzer Mobiliteit beantwoord kunnen worden. Voorkom sancties en neem direct contact op!

Je hebt mij heel erg goed geholpen en ben wijzer van geworden door de hulp die jij mij hebt gegeven. Heel erg bedankt hiervoor.

Bel Mij

Meer informatie

Re-integratie

Werkwijzer Mobiliteit ondersteunt werknemers bij het zoeken naar passend werk. Dat kan passend werk zijn bij de huidige werkgever, maar ook bij een nieuwe werkgever.

Lees verder »

Verzuim

Werkwijzer Mobiliteit administreert, traint en begeleidt u bij de uitvoering van het Eigen Regie Model. Verzuimbegeleiding op het service-niveau dat ú wenst.

Lees verder »

HR-service

HR-advies op maat. Onafhankelijk advies bij een verbetertraject, Outplacement of Mediation zijn zomaar voorbeelden van de diensten die wij verzorgen bij onze klanten.

Lees verder »

Opdrachtgevers

Werkwijzer Mobiliteit

Vestiging Nijmegen
Kerkenbos 10-21
6546 BB Nijmegen

024 - 352 25 40

Vestiging Arnhem
Mr. D.U. Stikkerstraat 10
6842 CW Arnhem