Plan van Aanpak

Uit de probleemanalyse van de bedrijfsarts blijkt of de werknemer in staat is om zijn/haar werk uit te voeren. Indien dit door ziekte en/of gebrek nog niet het geval is dient de werkgever een Plan van Aanpak op te stellen.
   
Volgens de Wet verbetering Poortwachter moet dit Plan van Aanpak gemaakt zijn als de werknemer langer dan 8 weken arbeidsongeschikt is. De werkgever is verantwoordelijk voor deze stap in het re-integratieproces, echter de werknemer is verplicht om hieraan mee te werken.

Inhoud Plan van Aanpak

Naast de basisgegevens van de werkgever, de werknemer en de bedrijfsarts moeten de volgende onderdelen worden ingevuld.
       

functie van de werknemer

Omschrijving van de werkzaamheden van het laatste werk dat de werknemer deed vóór de ziekmelding.
       

visie werknemer

Hierin wordt de visie van de werknemer weergegeven over de functie, de arbeidsmogelijkheden en de kwaliteit van de arbeidsverhouding.
       

visie werkgever

De mogelijkheid voor de werkgever om zijn visie weer te geven over de werknemer, de functie, de arbeidsmogelijkheden.
       

einddoel re-integratie

Bij het opstellen van het Plan van Aanpak volgens Poortwachter zal het niet altijd mogelijk zijn om exact aan te geven wat een haalbaar einddoel is.
Bedenk hierbij dat het om de langere termijn reïntegratie gaat. Dus niet alleen het doel voor het eerste verzuimjaar, maar ook daarna.
       
Werkgever en werknemer kunnen in gesprek op een ander einddoel uitkomen dan de bedrijfsarts in zijn probleemanalyse heeft geadviseerd. Dit mogelijk, echter moet wel gemotiveerd worden in het Plan van Aanpak.
       

einddoel re-integratie beoordeling UWV

Het UWV gaat er altijd van uit dat in eerste instantie getracht wordt om een (gedeeltelijke) hervatting in de eigen, al dan wel of niet aangepaste, functie te realiseren. 

Als dat niet mogelijk is, kijk dan naar een andere, passende (bestaande of gecreëerde) functie bij de eigen werkgever. Zijn ook daar geen mogelijkheden voor, kijk dan naar werkzaamheden bij een andere werkgever. Zie ook Spoor 2 re-integratie.
           

re-integratieinspanning werkgever

Het einddoel en de hiervoor te nemen stappen zijn onderdeel van de re-integratieinspanningen die de werkgever moet leveren. De werkgever moet aan kunnen tonen dat hij er alles aan heeft gedaan om de re-integratie te laten slagen binnen de grenzen die naar redelijkheid van hem mogen worden verwacht.

       

Afspraken werkgever en werknemer ter re-integratie

Bij dit onderdeel van het Plan van Aanpak worden de probleemvelden en activiteiten beschreven die zijn afgesproken om tot re-integratie van de werknemer te komen.

In dit kader moet de opgestelde probleemanalyse en het advies plan van aanpak van de bedrijfsarts worden meegenomen. Bij elke activiteit moet worden aangegeven wie deze gaat uitvoeren en wanneer deze gepland is.

Probleemvelden en mogelijke oplossingen worden onderverdeeld in de volgende aandachtsgebieden
  • Arbeidsinhoud
  • Arbeidsomstandigheden
  • Arbeidsvoorwaarden
  • Arbeidsverhoudingen
  • Sociaal medische zaken
  • Overige activiteiten
       

Plan van Aanpak te laat

Als het Plan van Aanpak meer dan 2 weken na de Probleemanalyse, dus na 8 weken arbeidsongeschikheid, is opgesteld moet de reden worden vermeld.

Voorkom sancties door inzet van Werkwijzer Mobiliteit

Als de reïntegratie stagneert door een verschil van mening en de werknemer doet vervolgens een beroep op de WIA, dan toetst het UWV of werkgever en werknemer geprobeerd hebben die stagnatie op te heffen.

Een passieve houding kan dan aanleiding zijn voor een sanctie. Om te voldoen aan de eisen van het UWV en te zorgen voor een goede procesbewaking is het verstandig om een externe partij als Werkwijzer Mobiliteit in te schakelen zodat sancties voorkomen kunnen worden.
   
Voortgang en evaluatie Plan van Aanpak ter re-integratie
Minimaal een keer per zes weken moet de werkgever contact hebben met de werknemer. In dit contact wordt het Plan van Aanpak geevalueerd en waar nodig bijgesteld.

Van elk contact moet een schriftelijk verslag worden gemaak. Deze evaluaties zijn in combinatie met alle overige informatie die van belang is voor de re-integratie van de medewerker het re-integratieverslag.

Naast de reguliere evaluaties wordt er indien de medewerker na een jaar nog niet volledig aan het werk is een eerstejaars evaluatie gehouden. Ook deze evaluatie wordt opgenomen in het re-integratiedossier en het re-integratieverslag.
   

Je hebt mij heel erg goed geholpen en ben wijzer van geworden door de hulp die jij mij hebt gegeven. Heel erg bedankt hiervoor.

Bel Mij

Meer informatie

Re-integratie

Werkwijzer Mobiliteit ondersteunt werknemers bij het zoeken naar passend werk. Dat kan passend werk zijn bij de huidige werkgever, maar ook bij een nieuwe werkgever.

Lees verder »

Verzuim

Werkwijzer Mobiliteit administreert, traint en begeleidt u bij de uitvoering van het Eigen Regie Model. Verzuimbegeleiding op het service-niveau dat ú wenst.

Lees verder »

HR-service

HR-advies op maat. Onafhankelijk advies bij een verbetertraject, Outplacement of Mediation zijn zomaar voorbeelden van de diensten die wij verzorgen bij onze klanten.

Lees verder »

Opdrachtgevers

Werkwijzer Mobiliteit

Vestiging Nijmegen
Kerkenbos 10-21
6546 BB Nijmegen

024 - 352 25 40

Vestiging Arnhem
Mr. D.U. Stikkerstraat 10
6842 CW Arnhem